Riserek, érdemes spórolni rajtuk?

 

Kriptovaluta bányászatához elengedhetetlen a riser kártya használata

Több riser kártya létezik, de a bányászat során a PCI Express 1x-ből 16x-ra riser átalakító kártyák szükségesek.
A kártyákat kriptovaluta (bitcoin, ethereum, ravencoin stb.) bányászatához használják. Több előnye is van a kártyák használatának.
A legfontosabb, hogy a mai napra a legtöbb alaplap csak PCI-Express 1x csatlakozókkal vannak ellátva, némelyiken akár több mint 15 is található. Rendes (PCI-Express 16x) csatlakozóval elképzelhetetlen, lenne szükség hiszen nagyon nagy alaplapra. Bár léteznek régebbi alaplapok, amin sok 16x csatlakozóval vannak ellátva, de a riserek jó minősége miatt kezdenek teljesen eltűni.
A második előny a bányászatból adódóan a legnagyobb probléma csökkentése, a hőmérséklet. Gondoljunk bele, hogy a kártyákkal oda rakhatjuk kártyákat, ahova optimális, könnyebb kiegészíteni ventilátorokkal, illetve messzebb is tudjuk rakni a videókártyákat egymástól.

Több riser verziót is találhatunk a piacon, de mi a 009, 009S verziót ajánljuk, de a 006C és a 008-as verziók sem rosszak. Sokan a risereken akarnak spórolni a bányászgépen, azonban ne tegyük, mivel a rossz riser használata a bányászat sebesség rovására fog menni.

 

Honnan ismerjük fel a rossz minőségű risereket?

Az említett verziójú riserekkel nem lőhetünk mellé, hiszen jó felépítésük van. Így, ha azokat vásároljuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó riser fog bekerülni a videókártyánk alá. De figyelni kell, főleg a külföldről rendelt, vagy nem megbízható boltból származó kártyákra.
A vásárlás során mindenképpen nézzük meg a fényképet róla. A zöld színű lapokat kerüljük azonnal, az egy régebbi technológiára utal, ami szinte biztos, hogy nem nyújtja majd a legjobb minőséget. Érdemes csak olyan risert rendelni, aminek az alja el van látva védelemmel. Ez általában látszik a képen, hogy védő szivaccsal van ellátva.
Ha rendelkezik véleménnyel a kártya a weboldalon, akkor mindenképpen olvassuk el figyelmesen, hogy másik mit írnak arról a kártyáról.
Miután megérkezett, győződjünk meg arról, hogy ránézésre nincs-e külsérelmi ok, rossz forrasztás, vagy a kábelek nem törtek-e, meg mielőtt beüzemeljük.

A jó kártyáknak is van veszteségük, de ez körülbelül 10 KHS, viszont a rossz kártyáknak 30, vagy annál is több KHS veszteségük lehet, ami sok kártyával egy évre kiszámolva jelentős veszteség.

Riser beüzemeltetése

A legtöbb helyen az alábbi tartozékokkal adják el a risert, erre is érdemes figyelni, hogy az összes megtalálható-e a csomagban. Van egy PCI-Express x1-es csatlakozó, egy PCI-Express 16x csatlakozó lap, az ezeket összekötő USB, illetve valamilyen táp ellátás. A legtöbb esetben a tápellátás egy 6 pines csatlakozóval történik, amihez szoktak adni átalakítót molex vagy pedig 15 pines (SATA) csatlakozóra.

Összeszerelése nagyon egyszerű, USB-vel összekötjük a PCI-Express 1x és a 16x-os lapokat, majd a x1-est bedugjuk az alaplapba, a x16-os lapot pedig bedugjuk a tápra. Addig ne indítsuk ez a gépet, ameddig minden kábel nincs a helyén.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük