Vége a bányászláznak? Jön az ETH 2.0!

Elindult a Proof-of-Work rendszerről való váltás a Proof-of Stake-re! Jön az Etherium 2.0. Miben lesz más, mint az Etherium 1.0?

 

Összegyűjt a 540.000 ETH az ETH 2.0 indulásához

Döcögősen indult a megfelelő Etherium mennyiség összegyűjtése, de végül sikerül. Az utolsó 25% 4 óra alatt lett meg. Bár nem meglepő, hiszen az Etherium 2.0-át támogatóknak, az elején semmi előnyük nem származott abból, ha korábban beadja az Etherium mennyiséget. Így várható volt, hogy a legtöbben várnak, és még a régi rendszerben kereskednek, vagy kamatoztatják a pénzüket.

2020 december 1-én elindult az Etherium 2.0 első fázisa, de ez mellett az Etherium 1.0 árfolyama is rengeteget emelkedett.

Forrás: Consensys

 

Miért is van szükség az Etherium 2.0-ra?

Az Etherium a tevékenységet át akarja helyezni az új hálózatra, az Etherium 2.0-ra, amit Serenity-nek hív. Az átmenet elég kockázatos, összetett és sok időt igényel. A pontos átállásról még nincs hír.

A nagy méretezhetőség miatt van szükség a váltásra. Az Etherium hálózat annyira népszerű lett, hogy nagyon megnőtek a tranzakciók volumene. Felmerült egy komoly probléma, mégpedig, hogy a megnövekedett platform forgalom miatt nem bírták kiszolgálni az igényeket a validátorok, túl kevés volt a hálózat számítási kapacitása. Ezeket látva a fejlesztőknek világossá vált, hogy ha így haladnak tovább, akkor a jól ismert Etherium platform fenntarthatatlan lesz, lassú kiszolgálás és a különböző tranzakciós kérelmek fel fognak torlódni, amit egyszer már láttunk 2020 második felévben, amikor beindult a DeFi platform is.

A fent említett előre látható probléma miatt kezdték el fejleszteni és tesztelni az Etherium 2.0 hálózatot, ami nagyobb sebességet, hatékonyságot és méretezhetőséget jelent.
A bitcoin ezt a problémát Lightning segítségével orvosolja, a bitcoin cash pedig úgy tesz, mintha ez a probléma fent sem állna.

Az egyik legjelentősebb változás a Sharding, ami egy skálázási megoldás lesz. Ez a technológia azt jelenti, hogy kizárólag 64 shard (különálló számítógép) fog majd működni, amik már a proof-of-stake-t használják, szóval lényegében meg is szűnik a jól ismert bányászat.  A shardok és a validációs munkákat a Beacon Chain fogja össze, ami egy felelős független hálózat lesz, szintén PoS elven. 2022-ben várható a Casper teljes implementálása, amely törli a Proof-of-Work megoldást és a PoS megoldást vezet be, ami előreláthatóan 0.22 ETH-t ad jutalomként.

Forrás: Medium

Ez az átállás biztos nem lesz zökkenőmentes. Akár több évig is tarthat, hiszen a meglévő okosszerződések nem tudnak egyszerűen átkerülni. Egy új hálózat építésére is szükség van, ehhez okosszerződésest kell ismét létrehozni. A kezdeti időszakban biztos, hogy egyszerre fog futni az Etherium 1.0 és az Etherium 2.0, és később tervezik ez a két rendszer teljesen egymásba integrálni. ETH 1.0-ről átküldött ethereket nem lehet majd visszakérni az ETH 2.0-ről.

 

Hogy tudunk részt venni a bányászatában? Szükség lesz saját hardwarre és 32 ether-e. Azok az emberek, akik mégis úgy döntenek, hogy validálni fognak, hosszú időre elfogják magukat kötelezni a ködös jelenben és a jövőben. A validátoroknak úgy kell számolni, hogy akár több évig is folyamatosan részt kell venniük a tranzakciós számításokban, különben elveszthetik a lekötött pénzük egy részét. Hiszen még nincs információ arról, hogy mikor lehet majd a lekötött pénzt felszabadítani. Ezért az Etherium stacking jelenleg egy rizikósnak mondható vállalkozás, de ennek a nagy rizikónak, akár nagy haszna is lehet.

Azok, akik a jelenlegi PoW hálózaton lekötnek 32 ethert, bekerülnek egy úgynevezett „validátor pool” -ba, ahol kifogják jelölni számukra, hogy melyik shardhoz fognak tartozni egy random algoritmus segítségével. Azok, akik több, mint 32 ethert kötnek le, a rendszer több helyre is besorolja őket.

 

 

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük